Povestea lacului-fantomă al României: deși apare pe toate hărțile țării și ai învățat despre el la școală, unul dintre cele mai mari lacuri de pe harta României nu există în realitate! Uite unde s-ar afla

By

E mare cât un oraș, dar există doar pe hartă. Așa începe povestea locului-fantomă al României.

Unul dintre cele mai mari lacuri de pe harta României nu există în realitate. Deși apare pe foarte multe hărți ale țării, iar elevii învață despre el la orele de geografie, Lacul Ceauru din comuna Bălești, județul Gorj, este, de fapt, o mare întindere de iarbă, tufișuri și culturi de porumb.

În mod surprinzător, autoritățile locale nu au făcut niciun demers pentru modificarea hărților.

Proiectul pentru lacul de acumulare Ceauru a apărut în anul 1965. Scopul era ca apa din lac să ajute la răcirea turnurilor termocentralei Rovinari. La acea dată, au fost alocate 3 miliarde de lei pentru realizarea proiectului, iar trei sate: Bălăceşti, Ceauru şi Şomăneşti- au fost strămutate, adică peste 2.000 de familii.

Ulterior, constructorii șantierului au raportat că lucrările au fost finalizate. Lacul a fost marcat pe hărți, însă în realitate banii s-au cheltuit pe altceva.

Cu alte cuvinte, lucrarea era efectuată sub 40%, deși s-au cheltuit foarte mulți bani. Drept urmare, constructorul şantierului şi cei din conducere au fost arestați. Şeful şantierului de atunci, Dumitru Dăncescu, a fost judecat şi condamnat la moarte, dar pedeapsa a fost comutată în 20 de ani de muncă silnică, fiind trimis la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

La ora actuală, dacă lacul ar exista, el ar fi al şaselea ca suprafaţă din ţară, după lacul Bicaz. Acesta ar fi trebuit să aibă o suprafață de 3.000 de hectare, adică să ocupe o zonă mai mare decât municipiul Târgu Jiu.

Deși cunosc situația, autoritățile locale nu au făcut niciun demers, „pentru că nu ne-a cerut nimeni acest lucru”, a declarat Cătălin Stolojanu, viceprimarul comunei Bălești.

Sursa: greatnews.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News