Cum se va face școală din toamnă? Vor exista clase de maximum 10-15 elevi. Fiecare oră de curs va dura cel mult 30 de minute. Noile schimbari

By

Coronavirusul aduce schimbări majore în școlile din România. Din toamnă, când se vor redeschide școlile, vor exista clase de maximum 10-15 elevi. Aceștia trebuie să stea maximum 4 ore pe zi la școală.

Fiecare oră de curs va dura cel mult 30 de minute. Pauzele vor fi de maximum 20 de minute, astfel încât toți elevii să aibă timp să se igienizeze pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde. Acestea sunt doar câteva dintre noile reguli care trebuie aplicate din toamnă la redeschiderea școlilor și care se regăsesc în recomandările oficiale realizate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Documentul cu regulile a fost publicat de Ministerul Sănătății și trimis în școli de către DSP pe 29 mai, scrie Edupedu.ro. Specialiștii INSP recomandă „participare alternativă a elevilor, prin rotație, la orele de clasă online a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev)”.

Ore desfăşurate în curtea şcolii

Specialiștii scriu că „este posibilă creșterea numărului de elevi în funcție de condițiile locale, dar trebuie îndeplinită condiția unui singur copil în bancă”. Dar numărul maxim de elevi pe clasă trebuie să nu depășească jumătate din efectiv. O altă recomandare este ca una din cele 4 ore să se deruleze în fiecare zi în spații deschise (cum ar fi curtea școlii).

Școlile vor trebui să se organizeze înainte de redeschiderea lor și în funcție de dimensiunea unității. Se vor organiza programul și activitățile școală (intrare în clasă, ieșire de la cursuri, mișcarea pe coridoare), astfel încât elevii unei clase nu se întâlnească cu elevii din alte clase sau cu cei de pe același etaj.

În clase, compoziția grupurilor va fi neschimbată și copilul nu va putea schimba clasa sau grupul. Contactul reciproc între grupuri va fi limitat. Locurile din clasă trebuie să fie fixe, adică după aranjarea elevilor, în bănci, aceștia nu vor mai schimba locurile între ei pe toată perioada cursurilor. Fiecare elev va ocupa loc în bancă la o distanță de cel puțin 1,5 m față de ceilalți.

Măștile vor fi obligatorii pentru profesori, dar purtarea măștilor în interior pentru elevi nu este recomandată – prevede documentul INSP. Dar este recomandată purtarea măștilor în pauze pentru elevi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News