O boală de care suferă mii de românce! Iată simptomele pe care nu trebuie să le ignori!

By

Endometrioza, o boala din ce in ce mai prezenta in randul femeilor!
A fost descoperita in urma cu 155 de ani si afecteaza peste 150 de milioane de femei, devenind una dintre principalele cauze ale infertilitatii feminine. Desi stiinta a evoluat foarte mult in ultimul timp, se pare ca pentru aceasta boala tratamentul medicamentos functioneaza in putine cazuri, pentru restul singura optiune ramanand interventia chirurgicala.
Din pacate, endometrioza nu poate fi prevenita si nici nu se stie cauza exacta a acesteia. Factorii genetici, sistemul imunatar scazut si nivelul crescut de estrogen joaca un rol important.
Dr. Voicu Simedrea, fondator al Endo Institute declara ca situatia in Romania cu privire la aceasta boala este critica si o mare parte din vina este lipsa educatiei: “Statele Unite ale Americii cheltuiesc anual circa 71 miliarde de dolari pentru cele 7 milioane de paciente, Ungaria, țară vecină, cheltuie circa 2,5 miliarde euro pentru cele 240.000 de paciente. În Europa există centre de excelență care au o tradiție de peste 20 de ani… În tot acest timp, în România endometrioza a fost un subiect ignorat, subevaluat. Pacienta româncă suferind de endometrioză a fost ostracizată, izolată social, desconsiderată profesional. Acestor femei li s-a explicat că e normal să acuze dureri atroce, li s-au prescris vagoane de antibiotic, au fost trimise la psihiatru. “
Conform specialistilor, simptomele ar putea fi urmatoarele:

  • Dismenoree;
  • Oboseala acuta;
  • Sangerari abundente sau neregulate;
  • Durere in timpul ovulatiei;
  • Probleme de natura gastro-intestinala (balonare, constipatie,etc);
  • Dureri de spate;
  • Dureri pelvine cornice sau intermitente;
  • Durere in timpul rapoartelor sexuale.

Endometrul este tesutul care captuseste uterul, iar endometrioza apare in momentul in care numarul celulelor dinafara cavitatii uterine incep sa prezinte o crestere anormala.
Trebuie mentionat insa ca nu toate femeile care au endometrioza au si simptomele enumerate mai sus sau au rude care au suferit de aceasta boala in trecut. Totusi, un simptom destul de des intalnit este balonarea permanenta, insotita si de crampe abdominale. Dar nu este de ignorat nici daca sangerarile sunt mai abundente pe perioada ciclului menstrual sau creste numarul de zile al acestuia.
Singura modalitate pentru a pune acest diagnostic corect este interventia chirurgicala, laparoscopie exploratorie, o metoda chirurgicala minim invaziva, putand interveni astfel asupra leziunilor sau chisturilor. Diagnosticul va fi confirmat prin examenul histopatologic.
Tehnicile chirurgicale folosite pentru endometrioza pot fi clasificate ca fiind conservatoare sau definitive.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News