NASA a anunțat că Pământul „se clatină” datorită unei suprasarcini laterale. Această mișcare are loc datorită unui ghețar din Groenlanda

By

Conform unui studiu efectuat de NASA, încălzirea globală are și un efect la care nu ne-am fi așteptat!

Datorită acțiunii umane, și nu numai, gheața din Groenlanda s-a subțiat, ducând la ruperea unor bucăți semnificative din aceasta de-a lungul timpului. Studiul efectual de  Jet Propulsion Laboratory al NASA arată că una dintre aceste bucăți desprinse, având o masă de 7.500 gigatone a afectat chiar stabilitate rotației Pământului, care în momentul de față pare că se „clatină”.

„O masă aflată la 45° faţă de Polul Nord – cum este Groenlanda – sau faţă de Polul Sud – cum sunt gheţarii din Patagonia – prin deplasarea sa ar avea un impact mai mare de modificare a axei în jurul căreia se învârte Terra, decât o masă care se află chiar în vecinătatea polilor”

Acesta este doar unul dintre cei trei factori ce au produs această destabilizare. „Dezvelirea” rocilor ce au fost cândva acoperite de gheață ar putea fi o altă cauza, deoarece acel strat substanțial ar fi creat o presiuni asupra rocilor ce acum nu mai există!

Ce-a de-a treia cauză, spun experții de la NASA, ar fi „convecţia mantalei”, adică  mişcarea rocilor topite la temperaturi foarte înalte în unul dintre straturile Pământului, numit „manta”. Rocile ce se afla la temperaturi extrem de ridicate din acest strat, se pot ridica sau coborâ cee ce afectează stabilitatea Planetei.

Jet Propulsion Laboratory a calculat că cele trei elemente au dus la o deplasare a axei de rotație a Pământului cu circa 10 centimetri pe an, adică 10 metri pe secol.

Sursa: Agerpres

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News