Un român a cumpărat o biserică în ruină și veche de 800 de ani și a transformat-o într-un „colț de Rai”. Damboviteanul a uimit o lume intreaga! Uite cum arata:

By

Ion Cafadaru are poate cea mai frumoasă poveste de succes a unui dâmbovițean care a ales să părăsească România. Plecat din Dărmănești, Cafadaru a ajund proprietarul unei biserici de patrimoniu UNESCO și a învățat, pentru a duce mai departe, un meștesug aproape uitat, dar care a înfrumusețat Europa câteva secole.

Ion Cafadaru, ecomonist de profesie, a ales drumul Italiei atunci când s-a căsătorit cu o italiancă. Dincolo de povestea de dragoste dintre cei doi, pe tânărul român îl aștepta în Italia un destin pe care mulți l-ar numit spectaculos, clădit pe ruinele unei biserici vechi de 800 de ani. Santa Chiara, o biserică celebră în anii de glorie a sticlei de Murano, aflată pe insula cu același nume, pare să-l fi așteptat și ea pe român. Cu banii obținuți din vânzarea afacerii pe care o avea în România, Ion a simțit că trebuie să cumpere ruinele bisericii Santa Chiara Murano.”Noi nu am cumpărat o locație, am cumpărat o semnificație „, spune românul cu lacrimi în ochi.

Cinci ani a muncit cu fratele, cel mai bun prieten și socrul pentru a reconstrui lăcașul. Fiind o clădire de patrimoniu UNESCO, reconstrucția s-a făcut manual, din materiale de epocă. Constructorii italeni au fugit de proiect, considerându-l imosibil de realizat. „Eu cred că biserica e specială. În toți acești ani, toate greutățile am reușit să le trecem fără nici măcar o răceală. Nu am avut nici un accident de muncă. Totul a decurs ca o tabără de vară.” spune Cafadaru.

Santa Chiara Murano este, astăzi, o bijuterie care găzduiește o colecție impresionantă de obiecte din sticlă Murano, realizate de dâmbovițeanul nostru. Acesta a făcut ucenicie pe lângă ultimii meșteri sticlari ai insulei și a învățat tainele unui meșteșug aflat pe moarte. A așezat un cuptor de sticlă chiar în biserică unde realizează demonstrații pentru turiștii care trec pragul bisericii. Cuptorul de sticlă face parte tot din sufletul bisericii care a găzduit în urmă cu 200 de ani cea mai mare fabrică de sticlă din insula Murano.

Cu răbdare, dăruire, muncă și un talent deosebit, românul a ajuns un reper pentru insula italiană. Televiziuni internaționale au realizat documentare despre insulă și meșteșugul sticlăriei, care l-au avut în prim plan pe dâmbovițeanul care a ajuns un ambasador al sticlei de Murano în lume.

Povestea lui Ion Cafadaru este una din cele mai frumoase și emoționante istorii contemporane pe care publicația noastră a avut privilegiul de a le reda. Ion Cafadaru este cu adevărat un dâmbovițean cu care ne mândrim!

Articol preluat de pe Gazeta Dambovitei

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News