Stirea momentului! Bill Gates pariază pe România! Acțiunile pe care le vede câștigătoare controversatul miliardar

By

Unul dintre cei mai bogați oameni din lume, Bill Gates, pariază pe România! Prin intermediul fundaţiei Bill şi Melinda Gates, care este cea mai mare organizaţie filantropică din lume, magnatul este acţionar la Fondul Proprietatea. Detalii despre acţiunile pe care acesta le vede câştigătoare, în paragrafele următoare.

Ce legătură are Bill Gates cu România

În anul 2015, cea mai mare organizaţie filantropică din lume, cu active de gestionare de circa 40 de miliarde de dolari, cumpăra 66 de milioane de acţiuni ale Fondului Proprietatea.

Agenția, care aparține Guvernului României, a fost înființată la data de 28 decembrie 2005, și a fost constituită cu scopul de a asigura resursele necesare pentru a despăgubi persoanele expropriate abuziv de statul comunist. Despăgubirea se realizează în acțiuni ce reprezintă valoarea actuală a imobilelor care nu se restituie în natură. Atfel că după îndeplinirea unor etape prevăzute de lege, titularii drepturilor de despăgubire devin acționari ai Fondului Proprietatea.

„Acționarul majoritar al Fondului Proprietatea este statul român, care prin intermediul Ministerului Finanțelor Publice controlează peste 63% din capital (noiembrie 2009). Începând din martie 2008, vânzarea acțiunilor FP este posibilă, fapt ce a permis fondurilor străine de investiții precum și altor persoane fizice să intre în acționariatul Fondului, deși nu au nicio legătură cu procesul de despăgubire a proprietăților confiscate de regimul comunist“, potrivit wikipedia.ro.

Magnatul este pe plus

În momentul de față, fondatorul Microsoft deţine 2,7 milioane de certificate de depozit globale la Fondul Proprietatea pe bursa de la Londra. Ceea ce înseamnă aproximativ 135 milioane de acţiuni, conform ultimului raport financiar anual al fundaţiei Bill şi Melinda Gates.

Spre deosebire de anul 2016, când deținerea lui Bill Gates la Fondul Proprietatea era de circa 100 de milioane de lei, în prezent valoarea se ridică la aproape 116 milioane de lei.

„În noiembrie 2007, Fondul avea în portofoliu acțiuni la 114 companii românești, iar valoarea totală a participațiilor Fondului la companiile de la bursă era de 7,43 miliarde RON (2,13 miliarde Euro). În decembrie 2009, Fondul Proprietatea avea în portofoliu 84 de companii, din care 27 erau listate la Bursa de Valori București, valoarea cumulată a pachetelor deținute în firmele listate ajungând la 3,64 miliarde de lei“, potrivit sursei menționate anterior.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News