Cate zile nu este bine sa speli dupa Boboteaza! Se spune ca apele sunt sfintite

By

Ultima sarbatoare importanta din ciclul sarbatorilor de iarna a fost Boboteaza, sarbatorita pe data de 6 ianuarie. Crestinii din intreaga lume au respectat traditii si obiceiuri specifice zonei in care se afla, insa cel mai important lucru este sa nu speli cateva zile dupa aceasta sarbatoare!

Nasterea spirituala a Mantuitorului nostru este momentul in care a fost boteza in apele Iordanului de catre Sfantul Ioan Botezatorul, iar, conform traditiilor stravechi, apele sunt sfintite in aceasta perioada.

La fel ca si agheasma mare, pe care credinciosii o iau in fiecare dimineata, inainte sa manance, timp de 8 zile la rand, traditia care face referire la spalatul hainelor este aceeasi – timp de 8 zile gospodinele nu trebuie sa spele nimic, pentru ca, se spune in popor: „asa te feresti de farmece, de boli si de duhurile rele”. In acelasi scop este luata agheasma mare pe care o aducea preotul, pentru a feri credinciosii de rele.

Legenda spune ca obiceiul sfintirii apelor in ziua de Boboteaza a venit de la faptul ca atunci cand Sfantul Ioan Botezatorului a inceput procesiunea botezului, duhurile rele au venit rand pe rand si au incercat sa impiedice acest lucru. In consecinta, Dumnezeu le-a poruncit preotilor sa sfinteasca toate apele, pentru a impiedica acest lucru.

„Aceasta apa sfintita o singura data pe an are o randuiala speciala in sensul ca se foloseste doar in aceste opt zile de catre credinciosi dimineata in special inainte de mancare dupa ce credinciosii si-au facut rugaciunea iau putina din aceasta agheasma. Sigur ca in aceasta perioada se cere din partea credinciosilor ca sa aiba o cuviinta deosebita din punct de vedere spiritual pentru ca aceasta agheasma este ca un medicament foarte puternic, dar trebuie ca omul sa fie si pregatit ca sa-l primeasca pentru ca altfel nu-si are efectul dorit.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News