Cea mai delicioasă rețetă de turte cu nucă! Cum prepari desertul de Crăciun ca să-ți iasă ca la bunica acasă! 

By

Cunoscute sub denumirea de „Scutecele lui Iisus”, turtele sunt vestite în zona Moldovei, fiind pregătite de gospodine în Ajunul Crăciunului, vestind, astfel, Naşterea Domnului.

Tradiţia spune că moldovencele au creat această reţetă cu gândul la Maica Domnului, care nu îşi găsea adăpost nicăieri pentru ea şi pruncul ce urma să se nască şi pentru care nu avea pelinci. Tot tradiţia spune că această prăjitură de post ar trebui să fie singurul fel de mâncare consumat în Ajunul Crăciunului.

Turtele tradiţionale ale moldovenilor rămân desertul minunat de Crăciun, pe cât de gustos, pe atât de simplu de realizat.

Iată reţeta tradiţională de turte culeasă de la gospodinele din Moldova cu miez de nucă.

Ingrediente:
Pentru turte: 500 g faina albă apă sare o lingură cu ulei

Pentru însiroparea turtelor: zahar alb sau miere apă coaja rasă de portocală şi lamaie
Umplutura cu nucă: 400 g nuci măcinate 200 g zahăr

Prepararea turtelor: Reţeta de preparare a prăjiturii presupune două faze, care trebuie neaparat respectate pentru ca rezultatul să fie delicios. Turtele se pregătesc cu cinci-şase zile înainte de a face prăjitura Din apă, sare şi făină se face un aluat care se întinde cu făcăleţul să fie cât mai subţire. Turtele se coc la cuptor, pe aragaz, sau direct pe plita sobei.Foile, care trebuie să aibă aceeaşi formă şi dimensiune, se păstrează acoprite până în dimineaţa ajunului. A doua etapă de preparare constă în umplerea tartelor cu julfă, compoziţia care dă savoare desertului.

Siropul: Se pregateste un sirop apă cu zahar, coaja de lamaie/ portocala (opţional şi vanilie).

Turtele însiropate se aşează simplu, una câte una, cu miezul de nucă amestecat cu zahăr. Secretul reţetei, spun gospodinele este însiroparea turtelor. Pentru că este preparată din ingrediente de post, prăjitura se mănâncă în ultima zi de dinaintea Crăciunului. Oamenii obişnuiesc să dea turta de pomană de sufletul morţilor sau să-l întâmpine pe preotul care vine cu Ajunul.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News